Stäng fönster Gotland kn, ALVA KYRKOGÅRDEN 1:1 ALVA KYRKA

Historik
Alva kyrka ligger omgiven av ett antal gårdar intill den tidigare huvudvägen. Den är, liksom många kyrkor på södra Gotland, uppförd av putsad sandsten. Intill en välbevarad romansk anläggning, bestående av ett kor med absid från 1200-talets början och ett något yngre långhus, reser sig nederdelen till ett mycket kraftigt västtorn från omkring 1300, som aldrig uppfördes till sin avsedda höjd men som ändå dominerar byggnaden. På tornet reser sig en spira med ljudgluggar och ett litet skärmtak, i vilken klockvåningen är inrymd. En trappa löper i norra tornmuren. Sakristian på korets norra sida ersatte omkring 1780 en äldre. Kyrkan har två ingångar, bägge i söder. Dels en romansk korportal med reliefprydda kolonnettbaser, dels en, synbarligen hastigt hopfogad, gotisk portal på tornets södra sida. På långhusets norra sida finns en nu igenmurad romansk portal, som flyttats dit från långhusets södra sida. Koret täcks av ett murat tunnvalv, långhuset har ett plant innertak av trä, ringkammaren ett kryssvalv. Interiören domineras av ett stort krucifix från 1200-talet. På långhusets norra mur finns kalkmålningar från sen medeltid och ett ristat geometriskt mönster, sannolikt en fullskaleritning till delar av tornets sydportal. Altaruppsatsen av sandsten tillkom 1671. Predikstolen från omkring 1740 målades 1746 av Johan Hindrich Dreutz Bänkinredningen med synlig träådring och den dova färgsättning som präglar interiören härrör från 1950-talet.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.