Stäng fönster Stockholm kn, ORGELBYGGAREN 1 MÄLARHÖJDENS KYRKA

Historik
Redan under det sena 1800-talet uppfördes en hel del sommarvillor i det område längs södra Mälarstranden, som kom att få det idylliska namnet Fridhem. Enda kommunikationen var länge ångbåtarna som lade till vid Fridhems brygga. Spårvägen som drogs ut hit 1913 gjorde det möjligt att exploatera villor för åretruntboende. Avståndet till församlingens kyrka, Brännkyrka kyrka, upplevdes av många av nybyggarna som alltför stort.

I den stadsplan som fastställdes för området 1923 avsattes en tomt för en kyrkobyggnad, kv Orgelbyggaren 1, uppe i branten på det berg som dominerar hela stadsdelen. Samma år påbörjade frivilliga krafter arbetet med olika typer av insamlingar och dörrknackningsaktioner för att skaffa fram medel till uppförandet av ett ”kapell”. 1926 bytte området namn från Fridhems Villastad till Mälarhöjden. Året därpå bildades Mälarhöjdens kyrkostiftelse, som kom att fungera som byggherre för kyrkan. Den invigdes på pingstdagen 1929.

1967 byggdes koret till, med Hakon Ahlberg som arkitekt. Kyrkostiftelsen ägde och förvaltade kyrkan ända fram till den 1 januari 1984, då den ”mot skäligt vederlag” överlämnades till Hägerstens församling, till vilken Mälarhöjden hörde sedan församlingsdelningen 1957. 1990 invigdes de tillbyggda församlingslokalerna