Stäng fönster Finspång kn, SONSTORP 3:1 SONSTORPS HERRGÅRD

Historik
Järnbruket vid Sonstorp anlades 1580. En äldre huvudbyggnad, som var belägen på en halvö ett stycke från nuvarande herrgården, brann ner omkring 1715. Den nuvarande huvudbyggnaden påbörjades omkring 1760 av riksrådet Nils Palmstierna, troligen efter ritningar av dennes svåger, arkitekten Carl Johan Cronstedt. 1792 stod byggnaden klar enligt en minnestavla över gårdssidans huvudportal. En lång allé leder upp till slottet. På ömse sidor om denna ligger två vagnslider från 1876. Parken anlades på 1920-talet efter ritningar av arkitekten Erik Fant.