Stäng fönster Uddevalla kn, GUSTAVSBERG 1:23 VILLA EKBACKEN

Historik
Området Gustafsberg är inte bara en rekreationsort för Uddevallaområdet utan en unik miljö med mycket höga såväl kultur- som naturvärden.
Fastigheten ligger nära infarten till Gustafsbergsområdet. Bostadshuset är byggt i 1 ½ våning med en längsgående, indragen smal "veranda" i bottenvåningen samt en mittplacerad fronton. Fasaderna är gulmålade och har vita räcken, foder och dekorer. Taket täcks av ståndfalsad bandplåt. Enligt uppgifter tagna ur länsmuseets inventeringsmaterial 1978 är manbyggnaden uppförd 1865 och uppförd av handlanden Alexis Lönner. Fastigheten är en viktig del av det som brukar kallas Sveriges första havsbadort. Dessförinnan var det en brunnsort med två mineralhaltiga källor samt barnhus. Byggnaderna daterar sig i allmänhet från 1770-talet till 1897 då det nya skolhuset stod färdigt.
Ur beslut om byggnadsminne 2000