Stäng fönster Falun kn, LILLA ASPEBODA 18:2 ASPEBODA KYRKA

Historik
Platsens första kyrka, Helga andas kapell, uppfördes 1609. Utseendet är inte känt. 1667 revs kapellet och istället timrades en större kyrka. Den stod färdig 1681. Anläggningen fullbordades 1688, med resandet av alltjämt befintlig klockstapel.

En brand utbröt natten den 7-8/8 1959 och förstörde kyrkan, frånsett sakristian. Därpå följde två års uppslitande diskussioner om hur kyrkans återuppbyggnad skulle ske. En del ville rekonstruera 1600-talets timrade kyrka, men majoriteten förordade en modern byggnad, med hög brandsäkerhet. Arkitekten Rolf Bergh anlitades, känd för sina modernistiska skapelser.

Kyrkan som uppfördes anknyter till sin föregångare genom att grundplanen är densamma och yttertaket kröns av hörnspiror och takryttare.

För mer historik se kyrkan samt bifogad PDF-fil.