Stäng fönster Uppsala kn, LÄBY 1:1 LÄBY KYRKA

Historik
Läby kyrka, en av stiftets minsta, ligger invid landsvägen Uppsala-Sala. Socknen har varit annexförsamling till Vänge. 1860 beslutades att kyrkan skulle försvinna på grund av det lilla invånarantalet. Vänge kyrka byggdes ut för att ge plats åt Läbyborna, och Läby kyrka lämnades att förfalla. Den räddades dock och kunde återinvigas 1928.

Kyrkan är uppförd av gråsten. Den har rektangulärt långhus med vidbyggd sakristia i norr och ett västtorn. Ingång sker genom tornet.

Kyrkans äldsta byggnadshistoria och datering är mycket osäker. Långhusets västra del kan härstamma från romansk tid.

Triumfkrucifixet från 1100-talet,nu i Statens historiska museum, tyder på detta, men det kan även ha övertagits från Vänge. Olika uppgifter finns om kyrkans utbyggnad, under folkungatid eller så sent som början av 1600-talet.

Fönsteröppningarna förstorades under 1700-talet. Tornet, med sin lanternin, uppfördes 1801-03. Efter sin tid som ödekyrka under nästan 50 år, restaurerades Läby kyrka på 1920-talet.

Interiören karaktäriseras av de odekorerade medeltidsmurarna, det platta bemålade trätaket och Magnus Granlunds träsnidade altarpredikstol.