Stäng fönster Kalmar kn, MAGISTERN 15 NELSONSKA HUSET

Historik
Huvudbyggnaden vid Stortorget och de båda vinkelbyggnaderna vid Storgatan och år gården torde ha uppförts efter den stora branden år 1800, då hela kvarteret härjades. Tomten var dock redan 1667 bebyggd och från denna tid härstammar balkkällaren och den välvda källaren under huset. Byggnaden är uppförd i timmer under sadeltak. Fasaderna var ursprungligen panelade, därefter reveterade och är nu åter panelade. Längan i omedelbar anslutning till huvudbyggnaden, inredd till bagarstuga, brygghus m m, revs 1839 och på dess plats uppfördes ett boningshus omkring år 1840. Samtidigt reparerades och ombyggdes de övriga byggnaderna. Längan skadades vid en brand, 1887. Bland tidigare ägare kan nämnas sjökaptenen Nelson, som inköpte fastigheten 1885.