Stäng fönster Eksjö kn, INGATORP 5:1 INGATORPS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Endast murarna återstår idag av den kyrka som byggdes 1834, och som brann 1911. Dess föregångare från medeltiden tillbyggdes åt väster 1755 och försågs med ett torn av den kände linköpingsbyggmästaren Peter Frimodig. Detta karaktäristiska torn med hög dekorativt mönstrad träspira i avsatser bevarades, då medeltidskyrkan revs 1834 för den nya kyrkan. Den uppfördes av länsbyggmästare Carl Robert Palmér efter ritning av Jacob Wilhelm Gerss vid ÖIÄ och invigdes 1838. Efter branden1911 uppbyggdes kyrkan på de stående murarna av arkitekt Fredrik Falkenberg. Tornet och spiran rekonstruerades, exteriören förändrades något. Interiören omgestaltades helt i jugend och är ett förnämligt prov på Falkenbergs kyrkobyggnadskonst.

PLAN OCH MATERIAL - 1834 års kyrka hade ett rektangulärt kyrkorum med det äldre tornet i väster, halvrunt kor i öster och sakristia i norr. Efter branden fick koret mindre korabsid med ett mittfönster. Ingångar i väster och söder. Byggd i sten, spritputsad i vitt med slätputs i omfattningar och hörnlisener.

EXTERIÖR - Palmér följde i stora drag Gerss' ritning från 1834, men lade till pilasteromfattning kring sydportalen och lät koret ligga i liv med långhuset samt ökade antalet korfönster från tre till fem. Det av Gerss föreslagna lanternintornet utgick, eftersom församlingen ville behålla Frimodigs torn. Efter branden rekonstruerades spiran men höjdes något. Takresningen ökades och fönstren gjordes mindre.

INTERIÖR - 1834 års kyrka hade ett enkelt, välvt kyrkorum med stora fönster och ljust kor. På altaret framför mittfönstret stod ett altarkors med svepduk (nu i tornet). Predikstol med rund slät korg och litet ljudtak krönt av ett kors. Fyra slutna bänkkvarter med enkla spegelfält på fronter och dörrar. Läktare med rak bröstning och medelstor orgel. Interiören nyskapades av Fredrik Falkenberg med ett femdelat bemålat trätak i klöverbladsform, helt ny inredning med altaruppsats, där mittfönstret med glasmålning inkomponerats, predikstol, bänkar, läktare och orgel (av Setterquist & Son) i tidstypisk jugend. Även äldre inventarier från gamla kyrkan har uppställts.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993