Stäng fönster Nyköping kn, RÅBY 5:1 RÅBY-RÖNÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RÅBY-RIPSA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Sammanslagen med Ripsa 1995 (Råby-Ripsa).

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i åkermarken i sprickdalslandskapet i den södra delen av sörmländska sjöplatån. Kyrkan med en äldre skola och den tidigare prästgården i öster bildar en avskild bebyggelsemiljö.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. I väster kvarstår långhuset efter en stenkyrka sannolikt från äldre medeltid. Korets ursprungliga gestaltning är inte känd. Senare under medeltiden, troligen omkring 1400, förlängdes kyrkan åt öster med ungefär nio meter samt erhöll ett korparti av långhusets bredd. Samtidigt uppfördes en sakristia i norr. Under 1400-talet tillbyggdes också vapenhuset. En kraftig sträva byggdes mot norra långhusmuren 1662.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är vitputsad med sadeltak i tegel. Sedan medeltiden har fönstren förstorats; rundfönstret i väster upptogs 1902. På taket sitter två flöjlar från 1675. Medeltidskyrkans sydportal är alltjämt i bruk. 1810 togs en ingång upp i även i långhusets västgavel. Kyrkorummets valv i fyra travéer härrör från 1400-talets senare hälft. En altarpredikstol förvärvades 1810. Denna ersattes med den befintliga predikstolen 1902, då en glasmålning, Den gode herden, uppsattes i öster. Interiören restaurerades 1939 under ledning av arkitekt Karl Martin Westerberg. Vid restaurering 1950 murades nedre delen av det östra fönstret igen. Musselcuppan till en medeltida kalkstensfunt är bevarad i vapenhuset.