Stäng fönster Jönköping kn, SKÄRSTAD 3:31 SKÄRSTADS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den relativt stora nyklassicistiska kyrkan, byggd för 800 personer, ligger i sluttningen ovanför samhället. På kyrkogården ståtliga gravmonument bl.a. för ätten Hamilton. Länsbyggmästare Johan Holmberg stod för bygget 1817-19 efter egna ritningar, överarbetade 1817 av Samuel Enander på ÖIÄ. 1805 hade man beslutat bygga till den medeltida kyrkan, men då församlingen växte och kyrkan förföll gick man in för nybygge 1816. Den invigdes 1827 av biskop Esaias Tegnér. Kyrkan är till det yttre så gott som oförändrad, i det inre delvis omgestaltad vid renoveringar 1927 och 1972.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med absidialt kor inskrivet i rektangeln, med utrymmen för sakristia i hörnen. Korpartiet i öster, torn i väster. Entréer i väster och mitt på sydsidan. Bårhus tillbyggt 1862 mitt på norra långsidan. Byggt i sten och tegel. Spritputsad med slätputsade omfattningar, avfärgad i vitt, gråputsad sockel. Taktäckning av kopparplåt. Lanternin i trä, vitmålad, med svarta luckor.

EXTERIÖR - Byggd efter 1817 års ritning, med smärre avvikelser. Sadeltäckt långhus med sydentrén markerad med rusticerat parti. Förhållandevis lågt torn krönt av sluten lanternin med öppningar och urtavlor åt fyra håll. Glob med kors.

INTERIÖR - Det vida kyrkorummet har putsat trätunnvalv, målat ljust gråblått liksom absidvalvet, väggar gulvita. Obehandlat furugolv i långhuset (1940-tal), upphöjt och fernissat i korpartiet. Svagt tonade antikglas i små rutor i alla fönster. Altarpartiet omfattar absiden och motstående halvcirkel utåt kyrkorummet, med ytterligare något förhöjt golv. Modernt ovalt altarbord med stenskiva framför väggmosaik från 1972. Ursprungligen pryddes väggen av målningar föreställande "Tron", "Hoppet" och "Kärleken" samt evangelistsymboler och draperi. På altarbordet stod ett enkelt kors med svepduk, nu i kyrkans museirum. 1899 utbyttes detta mot ett mer påkostat kors, förgyllt med vit svepduk, nu placerat i norra mittfönstret. Altarring med genombruten barriär. Ursprunglig predikstol, målad i gulvitt med förgylld ornamentik. Draperimålning på väggen, trappa mot koret. Slutna bänkar i fyra kvarter, dörrar målade i gulvitt/grått med förgyllda lister. Orgelläktare med orgel från 1826, byggd av Johan Everhardt, i samma färgställning. Från början var den genomgående färgsättningen på alla snickerier pärlfärg med gyllene lister. Läktaren underbyggd med samlingsrum, med grov vitmålad panel mot kyrkorummet. Läktarens kannelerade mittersta kolonner lämnas fria. Från vapenhuset ledde dubbla trappor till läktaren, endast den ena återstår. I övrigt är vapenhuset välbevarat, med skurgolv och ursprunglig panel.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993