Stäng fönster Lindesberg kn, NÄSBY PRÄSTGÅRD 2:1 NÄSBY KYRKA

Historik
Troligtvis fanns här en stenkyrka under medeltiden vars ålder och utseende är obekant. Ett torn uppfördes 1668. 1729 renoverades kyrkans tak, torn och vapenhus. Kyrkan blev efter hand för liten och utvidgades med korsarmar under 1790-talet. Vid mitten av 1800-talet var kyrkan fortfarande för liten och bristfällig. Man beslöt då att riva den gamla kyrkan och uppföra en ny. Man behöll korsarmarna från 1790 som var i gott skick och rev det äldre långhuset och tornet. Ritningarna för den nya kyrkan utarbetades av arkitekt Carl Lundmark, Örebro och kyrkan stod färdig för invigning 1861. Kyrkan uppfördes i nyromansk stil med korsformad plan med torn i väster, absid i öster och sakristia placerad bakom ett korskrank i absidrundeln. Inredningen var målad i vit ”perlfärg” med förgyllningar.

För mer historik rörande kyrkan se kyrkan/kyrkobyggnaden samt bifogad PDF.