Stäng fönster Tingsryd kn, LINNERYD 31:1 LINNERYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter beslut uppfördes Linneryds nya kyrka 1797-98 av P J Guhlin från Korrö efter ritningar från 1794, upprättade av Gustaf Pfeffer vid ÖIÄ. Den ersatte en medeltida stenkyrka, som låg öster om den nuvarande platsen. Kyrkan invigdes 1806 av biskop Ludvig Mörner. Väster om kyrkogården ligger bevarade kyrkstallar.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med torn i väster och utbyggd, rektangulär sakristia i öster. Ingång genom tornet samt genom mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristian på sydsidan. Uppförd av sten samt putsad och avfärgad i vitt med slätputs kring fönster och portaler. Takfallen täckta med kopparplåt. Ursprungligen spåntak. Planen överensstämmer med ritningen från 1794 frånsett att mittfönstret på sydfasaden omvandlats till portal och sakristians fönsterantal reducerats.

EXTERIÖR - Exteriören återgår i sina huvuddrag på 1794 års ritning. Lanterninen är senare ombyggd, senast 1913, då tornuren tillkom. Rusticeringen kring portalerna och den nuvarande ytterdörrarna tillkom 1933. Takkuporna, som ger ljus åt vinden, är likaså senare tillägg, troligen från 1898.

INTERIÖR - kyrkorummets inredning har tillkommit vid olika tillfällen men ger trots detta ett enhetligt intryck. Altartavlan, "Bespisningsundret", är målad av Salomon Andersson 1827. Den arkitektoniska omramningen är dock tillkommen drygt sjuttio år senare och ritad av Fredrik R Ekberg. Även den nuvarande altarringen bör ha tillkommit samtidigt. Predikstolen är i sin tur från 1850-talet och skänkt av säteriägaren Lars Bolin i Skogsnäs. Orgelfasaden härrör sannolikt från 1845 års orgel medan den nuvarande läktarens utformning är från 1933. Barriären ansluter till bänkinredningen, som delvis är ursprunglig. Under den sista bänken på den norra sidan, på den gamla kvinnosidan, finns en s k kyrlktagningspall. Vid 70-talets renovering tillkom inbyggnaderna under läktaren samt den för kyrkorummets karaktär främmande färgsättningen med inslag av kraftigt blått och rött.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993