Stäng fönster Ronneby kn, BACKARYD 1:70 BACKARYDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BACKARYD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Ronneby 1640.

LÄGE OCH OMGIVNING - Backaryd gamla kyrka låg på motstående sida av vägen från den nya kyrkan. Begravningsplatsen är ännu i bruk. En klockstapel från 1600-talet, tidigast omnämnd 1665 står sydväst om kyrkan i anslutning till den gamla kyrkplatsen. Den nya kyrkan ligger centralt i tätorten, längs vägen. Söder om den senare finns äldreboende. Kyrkan ligger en knapp km nordost om Årsjön, i socknens sydvästra utkant. Socknen som är skogrik och kuperad ligger norr om Ronneby, halvvägs mot Smålandsgränsen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna träkyrkan, även kallad HELGA TREFALDIGHETS KAPELL, uppfördes med början 1630. Den bestod ursprungligen av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti. Ett vapenhus tillbyggdes snart därefter på sydsidan; nämnt 1674. Vid en ombyggnad 1683-90 erhöll kyrkan en troligen korliknande utbyggnad åt öster. Ytterligare ett vapenhus tillbyggdes i norr 1708-10. Till koret fogades, okänt när, en sakristia i norr. Enligt en inskrift erhöll kyrkan målningar 1693 utförda av mäster Johan Columbus, dock av okänd utformning och omfattning. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. Timret återanvändes vid uppförandet av en kontorsbyggnad i brunnsanläggningen i Ronneby.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Backaryds nuvarande kyrka är en treskeppig korskyrka med vidbyggd sakristia i öster. Byggnaden är uppförd av liggande timmer med smalare sakristia byggd av tegel. Den nyklassicistiska kyrkan uppfördes 1795-99 efter ritningar av E. G. Henschen, bearbetade av O. S. Tempelman. Sakristian tillkom 1885-87.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är reveterad, har rektangulära fönster och täcks av ett spånklätt korstak. Den lägre sakristian har putsade fasader. Huvudingången är belägen i väster, ingångar finns även i norr och söder. Exteriören är i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden, frånsett att kyrkan reveterades 1833. Även interiören har nyklassicistisk prägel trots senare förändringar. Det högre mittskeppet täcks av ett svagt välvt valv, som vilar på ett kraftigt kolonnburet bjälklag. Inredningen, bl.a. altaruppsatsen, härrör främst från en omdanande restaurering 1885-87. År 1938 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekten S. Ullén. Bland annat återuppsattes kolonnerna i korsarmarnas skärningspunkter, som borttogs på 1880-talet, de öppna bänkarna ersattes med sluten bänkinredning och interiören målades om. 1973 genomfördes återigen en restaurering, som bl.a. innebar ommålning av interiören i ny färgskala med inslag av blågrönt och tegelrött.