Stäng fönster Gotland kn, VISBY PORTEN 6 KV PORTEN 6

Historik
KVARTERET PORTEN - Kvarteret Porten är rektangulärt i sin form och beläget på den nordöstra delen av norra Klinten. Det angränsar till Nygatan i väster, Norra Murgatan i öster, Lancastergränd i söder och fastigheterna Norrbacke 8 och 9 i norr. Under 1800-talets andra hälft planerades för upprättandet av den så kallade Brunnsportsgatan, som var tänkt att utgöra en gräns mot kvarteret Norrbacke. Dessa planer genomfördes aldrig, Brunnsportsgatan blev aldrig någon gränd i egentlig mening. Kvarteret Porten ingick före den nu rådande fastighetsindelningen i Klinterotens fjärde kvarter med tomterna nummer 82-86, 95, 134-137.
Kvarteret tillhörde länge ett av de mindre attraktiva områdena i innerstaden. Under 1700-talet benämndes denna del av staden som Österklint. Den nordligaste delen utgjordes av hällmark och söder om denna fanns tre stora åkrar, Lundbergska åkern, Klockareåkern samt Biskopsåkern. Norderklint bebyggdes relativt sent och den tidigaste bebyggelsen tycks ha utgjorts av ej planlagda mindre trähus som bredde ut sig mellan åkrar och kålgårdar. Under 1760-talet började planläggningen och regleringen av norra Klintens bebyggelse. Tomterna kom att infästas framför allt under 1760-1780-talet. Kvarteret Porten tomtindelades år 1761 och bebyggdes sedan i snabb takt. Husen byggdes av fattigt folk och bestod av mindre par- eller enkelstugor, som ofta inhyste flera familjer. Enligt 1785 års husklassifikation kan man utläsa att samtliga tomter i kvarteret var bebyggda med ett trähus med brädtak, flera av tomterna hade även ett stall. En stor del av norra Klintens befolkning utgjordes av sjömän, timmermän och murare. Bebyggelsen utgjorde ända in på 1900-talet fattigmansbebyggelse, bland annat på grund av det perifera läget.
Kvarteret har idag näst intill samma tomtindelning som erhölls vid infästet. Det är uppdelat i ett rutnätsystem som omfattar tio fastigheter. Bebyggelsestrukturen karaktäriseras generellt av huvudbyggnaden, ofta ett bevarat skiftesverkshus från 1700-talet, beläget med långsidan i liv med gatan och med ett eller flera gårdshus i tomtens bortre del, mot kvarterets mitt. Bevarade knuttimrade hus är relativt ovanliga i detta område, men ett av få exempel ligger på fastigheten Porten 5. Tre av fastigheterna är bebyggda med hus från 1800-talets senare hälft, vilka ursprungligen inrymde flerfamiljsbostäder. Fastigheterna avskärmas från insyn av höga träplank. Området har idag övergått till att vara ett område för högstatusboende. Numera hör Klintens bebyggelse till de mer exklusiva bostadsområdena innanför ringmuren
PORTEN 6 - Porten 6 utgör det sydöstra hörnet av kvarteret och angränsar i söder till Lancastergränd och i öster till Norra Murgatan. Tidigare benämndes fastigheten Klinteroten IV: 95. Fastigheten har bevarat sin tomtgräns sedan kvarterets tomtreglering 1761. Kring 1700-talets slut var tomten enligt husklassifikationen 1785 bebyggd med ett trähus med brädtak. Det nuvarande knuttimrade bostadshuset på tomten utgör troligen ovan nämnda trähus. Det är uppskattningsvis från tiden kring 1700-talets mitt eller möjligen något tidigare. Ursprungligen var huset ett gavelfarstuhus, med ingången på södra gaveln mot gränden. Denna finns fortfarande kvar, men används inte idag. Kring slutet av 1800-talet och början av 1900-talet visar kartor att fastigheten var bebyggd med detta bostadshus i det sydvästra hörnet med gaveln mot Lancastergränd samt två uthus vid det nordvästra hörnet. Uthusen revs någon gång efter 1936 och ersattes senare av en garagebyggnad i cementtegel från 1960-talet, placerad på platsen där uthusen stod.
Tomten är mot norr sammanhängande och öppen mot Porten 5. Mot gatorna i öster och söder avskärmas den av höga rödmålade plank, som längs Lancastergränd bryts upp av en inkörsport av stående panel. Trädgården är lummig, gräsbevuxen och belagd med kalkstensflis, betongplattor och gatsten. Växtligheten utgörs av blomrabatter, buskar, örter och träd.
Fastigheten har genom den ålderdomliga sträckningen och det bevarade bostadshuset från 1700-talet ett stort kulturhistoriskt värde. Tillsammans med den karaktäristiska avskärmningen har fastigheten ett miljöskapande värde för norra Klintens arkitektoniska helhet.