Stäng fönster Uppsala kn, FUNBO 3:1 FUNBO KYRKA

Historik
Funbo kyrka ligger någon mil öster om Uppsala, i en dalgång väster om Funboån strax nedanför dess utflöde i Funbosjön. Medeltidskyrkan är uppförd av putsad gråsten och består av ett rektangulärt långhus med smalare kor och absid i öster. I norr står en vidbyggd sakristia, i söder ett vapenhus och ett gravkor, det senare 1600-tal. Kyrkan täcks av ett brant spånklätt sadeltak.

Troligen kan den äldsta delen av kyrkan dateras till någon gång från mitten av 1100-talet till något decennium in på 1200-talet. Det är osäkert om hela långhuset uppfördes under denna tid eller om det blev förlängt åt väster under ett senare skede. För att ge kyrkan en mer gotisk stil höjdes murarna i början av 1300-talet varvid tegel kom till användning. Samtidigt förlängdes långhuset mot väster och här slogs ett tunnvalv av trä Under 1400-talets första del tillfogades sakristian och vapenhuset. I samband härmed revs tunnvalvet och ersattes med tegelvalv, som kort därefter dekorerades med kalkmålningar i den s k Mälardalsstilen. Läktaren byggdes 1646 och den slutna bänkinredningen 1676. Mot slutet av 1600-talet tillbyggdes ett litet gravkor i östra hörnet av vapenhuset och långhuset. 1745 byggdes västportalen och fönstren förstorades. På 1760-talet överputsades kalkmålningarna utom de i vapenhuset. Vid en genomgripande renovering 1896 togs de fram, restaurerades hårdhänt och kompletterades.

Kyrkans arkitektur är av romansk typ. I vapenhuset syns ännu de aldrig överputsade, gotiska kalkmålningarna. Det vackra altarskåpet från 1500-talet drar blickarna till sig liksom den utsökta predikstolen i tidig barock från 1620-talet. Orgelfasaden i väster tillkom vid 1896-års renovering. Kyrkans märkligaste inventarium är en ljuskrona från 1400-talet med jungfru Maria på mittstammen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999