Stäng fönster Gotland kn, VISBY TORNET 9 KV TORNET 9

Historik
KVARTERET TORNET - Kvarteret Tornet är ett triangelformat område beläget i den sydöstra delen av Norra Klinten. Mot norr angränsar kvarteret till Klinttorget, i sydväst till Torngränd, i nordväst till Nygatan och i öster till Östra Tullgränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens fjärde kvarter med tomtnummer 5-15.
De norra och västra delarna av Tornet började bebyggas vid slutet av 1600-talet. I övrigt var området obebyggt och utgjorde åkermark som ägdes av borgmästare Lange. Den första bebyggelsen utgjordes av trähus med tillhörande kålgårdar. Anledningen till att delar av kvarteret så tidigt som på 1600-talet var indelat i tomter, var att Östra Tullgränd tidigt var en betydande tillfartsled från Österport till norra Klinten. Den är bland de äldsta av gränderna i området och från 1700-talet och fram till 1900-talets början låg stadens östra tullhus där gränden mötte Hästgatan, innanför Österport. Det var först under 1700-talet som någon bebyggelse av betydelse började breda ut sig bland åkrar och kålgårdar. Kvarteret planlades och infästes på 1750-talet. Bebyggelsen längs Torngränd präglades ännu i slutet av 1800-talet av 1700-talets småskaliga trähusbebyggelse. Vid den tiden var kvarteret bebott av fattigt folk.
Kvarteret har i stort sett bevarat tomtindelningen sedan regleringen omkring 1750. I dag utgörs kvarteret av 11 fastigheter. Övervägande delen av byggnaderna är välbevarade, från 1700-talets mitt och andra hälft, och har ut mot gaturummet bibehållit den ursprungliga, småskaliga karaktären. I de norra delarna av kvarteret och längs Östra Tullgränd har däremot en del förändringar genomförts under 1800-talet. Den karaktäriskt småskaliga bebyggelsen har där ersatts av 1800-talets betydligt större byggnader.

TORNET 9 - Fastigheten Tornet 9 är belägen i kvarterets västra hörn, gränsande till Nygatan i nordväst och Torngränd i sydväst. Enligt 1697 års karta benämndes tomten, tillsammans med nuvarande Tornet 8 och 10, nummer 318. Tomten ägdes av Per Burger och var bebyggd med en stuga med kålgård. Det finns inte angivet var på fastigheten byggnaden stod. Det är därför inte möjligt att säga om detta hus finns kvar och vilken fastighet det i så fall skulle finnas på idag. Sannolikt är att stugan revs innan eller i samband med tomtindelningen på 1750-talet, då kvarteret reglerades och tomten infästes. Då benämndes den Klinteroten IV: 16 och var enligt husklassifikationen 1785 bebyggd med ett trähus samt ett stall, båda med brädtak. Fastighetens tomtgräns har varit densamma sedan infästet.
Fastighetens nuvarande bostadshus är ett reveterat skiftesverkshus med tegeltak som tros vara uppfört vid 1700-talets mitt och motsvarar därmed trähuset i den nämnda husklassifikationen. Byggnaden är placerad i tomtens västra halva med den västra långsidan invid Nygatan. Den har blivit om- och tillbyggd i flera skeden och har således förändrad exteriör karaktär.
Enligt 1883 års karta låg två gårdshus vid tomtens östra fastighetsgräns. Dessa är idag rivna och ersatta med ett uthus som uppfördes i tomtens nordöstra hörn 1963. I samband med att uthuset uppfördes byggdes detta ihop med bostadshuset genom en överbyggnad i korrugerad plast.
Fastighetens gårdsrum avskärmas mot Torngränd och i öster av en delvis etappbyggd, tegelavtäckt mur. Den skyddade gården är delvis belagd med gräsmatta och delvis med kalkstensplattor. Här finns också rabatter med rosor och småväxter.