Stäng fönster Nyköping kn, TINGSHUSET 1 TINGSHUSET, NYKÖPING

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det gamla tingshuset i Nyköping, uppfört för Jönåker, Rönö och Hölebo häraders tingslag 1909-1910, är beläget vid stadens nordvästra utkant ett stenkast från järnvägsstationen. Huset ligger något upphöjt, liksom på en kulle och omges av en öppen grönyta som skiljer det från den breda infarten Brunnsgatan som sträcker sig öster om huset. Det monumentala läget förstärker dess tunga, slottslika karaktär. Byggnaden har nyligen restaurerats och är till stora delar mycket välbevarad både vad gäller exteriör som interiör.

Byggnaden fungerade som tingshus för Jönåkers, Rönö och Hölebo häraders tingslag mellan 1911-1984. Vid inventeringstillfället, 1999, hyste byggnaden kontor.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.