Stäng fönster Eda kn, CENTRUM 3 ÅMOTFORS KYRKA

Historik
För de boende i Åmotfors var den närmaste kyrkan Eda kyrka ca en mil bort. Då samhället tagit form och befolkningsantalet ökat, kom en allt starkare önskan om en egen kyrka. Åmotfors Kyrkoförening bildades 1939 på initiativ av disponent Gösta Schotte. Syftet var att arbeta för uppförandet av en kyrka i samhället. Ett förslag till utformning av Åmotfors kyrka framställdes i mitten av 1940-talet av arkitekt Einar Lundberg. Samme arkitekt ritade också en klockstapel som kom att uppföras 1945. Den placerades på den tänkta kyrkplatsen, i samhällets utkant. Olika problem gjorde dock att kyrkan aldrig kom att uppföras.

Från 1955 nyttjades en tillfällig lokal i hemvärnsgården som kyrksal. Där uppehölls en regelbunden gudstjänstordning och en prästtjänst inrättades för stiftelsen. I slutet av 1950-talet kontaktades arkitekten Johannes Olivegren. Han verkade tillsammans med föreningen för att kyrkan skulle uppföras i samhällets centrala del. Enligt hans ritningar började kyrkan att uppföras 1960, samtidigt planerades och utformades också den närliggande bebyggelsen. Invigning av kyrkan skedde andra söndagen i advent 1961 av biskop Gert Borgenstierna. I samband med att kyrkan invigdes avdelades en särskild prästtjänst åt stiftelsen. År 1980 övertogs Åmotfors kyrka av Eda församling.

Klockstapeln som uppfördes 1945 låg 700 meter från kyrkplatsen och kom att förfalla allt mer och revs en bit in på 1980-talet. År 1986 uppfördes en klockstapel intill kyrkan. Den ritades av Gunnar Eriksson, vars skiss omarbetades något av Johannes Olivegren. Samma år genomfördes en renovering av kyrkan.