Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Gotland kn, VISBY ANNEXET 1 KV ANNEXET 1

 Anlaggning - Historik

Historik
Kvarteret Annexet är centralt placerat i Visby innerstad, angränsande till Rådhusplans i nordost. Kvarteret avgränsas av Mellangatan i väster, Bremergränd i söder och S:t Hansgatan i öster. Med Rådhusplan inräknat är kvarteret kvadratiskt till formen. Före den nu -rådande fastighetsindelningen tillhörde Annexet både S:t Hansrotens första och Strandrotens tredje kvarter, med tomtnummer 7 respektive 4.
Kvarteret Annexet var under medeltiden beläget i stadens kärna och med största sannolikhet tättbebyggt med höga stenhus, varav flera ännu är delvis bevarade. Genom kvarteret löpte två numera igensatta gränder. De medeltida strukturerna har efterhand försvunnit i och med att gränderna lagts igen och ny bebyggelse tillkommit under århundraden. Under 1700-talet präglades kvarteret av den större köpmansgården som var belägen på det som idag är fastigheterna Annexet 1 och 2. Huvudbyggnaden från denna tid ligger utmed S:t Hansgatan och är bevarad efter flera ombyggnader och förändringar i funktion. Även Annexet 3 har varit en större gård med åtskilliga hus, av vilka det större medeltida stenhuset utmed Mellangatan finns bevarat. Här försvann gårdshusen i och med att hela ytan som idag är Rådhusplan skänktes av dåvarande ägare till staden för inrättandet av en allmän plats.
Idag präglas kvarteret starkt av den kommunala verksamhet som flyttade in på 1970-talet, då byggnaderna i kvarteret sammanlänkades med bebyggelsen på fastigheterna Rådhuset 6 och 7 till ett stort byggnadskomplex. Kraven på utrymme ledde till rivning av äldre hus. På dess plats uppfördes byggnader som var avsedda att vara anpassade till den äldre miljön, men samtidigt tillgodose modern standard. Byggnaderna i kvarteret utgör en del av de storskaliga institutionsbyggnader som från slutet av 1800-talet började uppföras kring Rådhusplan och Läroverksplan.
Annexet 1 är en kontorsfastighet, som utgör kvarterets östra hälft. Därmed gränsar fastigheten till Rådhusplan i norr, S:t Hansgatan i öster och Bremergränd i söder. Under medeltiden var marken sannolikt tätt exploaterad med stenhus i tre eller fyra parallella husrader, som sträckte sig från öster till väster. Medeltida murverksrester finns bevarade i huvudbyggnadens källare.
Vid 1600-talets slut ingick Annexet 1 i en större fastighet som sträckte sig mellan S:t Hansgatan och Mellangatan. På fastigheten fanns vid denna tid stenbebyggelse i form av ett hus, ett stall och en lada med tillhörande trädgård och gårdsrum. Bebyggelsen var troligen medeltida och utgjorde grunden för det köpmanshus som uppfördes på 1760-talet. Enligt 1785 års husklassifikation fanns en imponerande mängd hus på denna köpmansgård: det stora köpmanshuset, ett brygg- och packhus, ett vagnshus, ett stall med slakthus, en lada med kohus, ett stall med vagnshus samt ytterligare ett packhus. Övervägande delen av byggnaderna var i sten och försedda med tegeltak.
Vid slutet av 1800-talet avstyckades den västra delen av fastigheten och Annexet 1 och 2 bildades med de gränser fastigheterna har idag. Sedan 1839 har olika kommunala institutioner huserat i fastighetens byggnader, däribland Visby stads fattighus.
Huvudbyggnaden är placerad med långsidan invid S:t Hansgatan och kortsidan mot Rådhusplan. 1887 förlorade huvudbyggnaden sitt 1700-talsutseende i och med att den detta år byggdes om till läroverksannex efter ritningar av arkitekt J E Stenberg. Samtidigt som ombyggnaden 1887 uppfördes jämte denna byggnad en flygelbyggnad med långsidan mot Rådhusplan. Sedan 1971 finns Gotlands kommuns fastighetskontor i byggnaderna.
Söder om byggnaderna finns en parkeringsyta belagd med asfalt och smågatsten. Parkeringen är skyddad av en hög putsad kalkstensmur som är avtäckt med tegelpannor. I muren finns en hög portal med ornamentalt huggen kalksten från 1700-talet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0