Stäng fönster Gotland kn, HANGVAR SIGSARVE 1:10 SIGSARVE 1:10 I HANGVAR

Historik
Sigsarve 1:10 är, tillsammans med grannparten i söder Sigsarve 1:7, ett utmärkt exempel på en typisk nordgutnisk gårdmiljö med en mängd byggnader, vilka spänner över en tidsrymd av 150 år. Samtliga byggnader har restaurerats på ett förtjänstfullt sätt. Den kringliggande miljön med trädgårdar, hägnader, åkrar o.s.v. är helt opåverkade av nyare tiders brukningsmetoder och nyttjas alltjämt på hävdvunnet sätt.
Fastigheten består av en lång envånings manbyggnad i parstugeform av sten under tegeltak uppförd vid 1700-talets slut. Till manbyggnaden hör två flyglar, varav den södra är kort och hög med stensatt källare, under två drängkammare. Den norra är ett stort brygghus med bakugnsutbygge och bod. Båda är av sten under tegeltak och samtida med manbyggnaden.
Ladugårdsbyggnaden i sten under spåntak är möjligen uppförd vid 1800-talets slut, möjligen 1878, med innerväggar från en äldre bulbyggnad. Till ladugårdens baksida är fogat ett tröskhus med spåntak.
I ett smalt prång mellan ladugården och grannpartens dito finns en tjärbod i sten med faltak.
Hörn i hörn med ladugården ligger ett lammhus i sten och en vagnbod i bulteknik med fyra portar under gemensamt spåntak, troligen samtida med ladugården.
Invid vagnboden står ett tvåvånings magasin från sekelskiftet i resvirke. Bakom detta finns ved- och redskapsbod från 1900-talets början i resvirke.
Intill magasinet ligger en bodlänga från 17- och 1800-talet i sten under faltak, den innehåller snickarbod, smedja, grishus och dass.

KÄLLOR: Beslut - Byggnadsminnesförklaring av gårdsparten Sigsarve 1:10 i Hangvars socken, Gotlands kommun. Länsstyrelsen Gotlands län, 1985-12-16. Dnr 11.392-141-85
Beslut - Byggnadsminnesförklaring av fastigheten Sigsarve 1:7 i Hangvar, Gotland. Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-03-15. Dnr 221-2312-98