Stäng fönster Askersund kn, ÖNNABO 2:2 TREHÖRNINGENS MASUGN

Historik
Bergsbruket har präglat Örebro läns utveckling från 1100-talet fram till 1970-talet, främst i den geografiska del som kallas Bergslagen. I länet har sedan medeltiden funnits omkring 300 hyttor. Idag finns endast ett fåtal hyttanläggningar bevarade, och Trehörnings masugn är den enda bevarade mulltimmerhyttan i Örebro län, och en av de få hyttor av denna typ som finns bevarade i hela Sverige. Mulltimmerhyttan, där övre delen av ugnskonstruktionen var klädd med timmer, var en vanlig masugnstyp ända in på 1800-talet.
Trehörnings masugn anlades på 1630-talet och förvärvades 1648 av Louis de Geer d.ä. Tackjärnet från Trehörning bearbetades på Godegårds bruk i Östergötland och senare vid det intilliggande Mariedamms bruk. Båda dessa bruk ägdes av den kända brukssläkten de Geer fram till 1775, då de övergick i släkten Grills ägo.
Liksom andra hyttor byggdes den om kontinuerligt. 1781 genomfördes en omfattande reparation och den blev då den största och mest moderna masugnen inom Lerbäcks bergslag. Även under 1800-talet gjordes flera ombyggnader. År 1888 förvarades Mariedamms bruk med Trehörnings masugn av Skyllbergs bruk AB. Året därpå lades verksamheten vid hyttan ned, och den lämnades att förfalla.
Efter att en modell av hyttan ställts ut på industriutställningen i Göteborg 1923 vaknade intresset för anläggningen. Modellen finns utställd på Tekniska museet i Stockholm. Hyttan restaurerades 1932 av Lerbäcks hembygdsförening, och därefter har större restaureringar gjorts under 1960- och 1990-talen.