Stäng fönster Gotland kn, SPROGE KYRKOGÅRDEN 1:1 SPROGE KYRKA

Historik
Sproge kyrka är belägen några hundra meter från Mästermyr och vid den gamla vägen längs Littorinavallen. Sockenmagasinet i kyrkogårdens nordvästra hörn är uppfört av kalksten under 1820-talet. Ekplankor från en tidigare träkyrka finns i Gotlands fornsal. Den befintliga medeltida stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidkor och västtorn. Byggnadsmaterialet är i huvudsak grå kalksten. Långhus och kor härstammar från 1200-talets förra hälft, medan tornet tillfogades i slutet av 1200-talet eller omkring 1300. Kyrkan har vitputsade fasader. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak, absiden har ett konformat tak. Tornet har spetsbågiga kolonnettförsedda ljudgluggar i tre våningar, gavelrösten i alla väderstreck samt åttkantig spira. De stora rundbågsfönstren härrör från en ombyggnad 1839-40 (norra fönstren tillkom 1844), då även den romanska sydportalen flyttades och korportalen igenmurades. Tornet har en spetsbågig perspektivportal på norra sidan. Kyrkorummets fyra kryssvalv med mittkolonn fick vid ombyggnaden 1839-40 ge vika för nuvarande trätunnvalv. Koret täcks av ett tryckt kryssvalv, absiden har ett hjälmvalv, och tornrummet ett högt tältvalv. Triumf- och tornbågarna är rundbågiga. År 1965 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekten Olle Karth.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.