Stäng fönster Bollnäs kn, ARBRÅ PRÄSTBORD 3:1 ARBRÅ KYRKA

Historik
Exakt när den nuvarande kyrkan började uppföras är ej känt, men huvudskeppet i kyrkan stod klart under 1400-talet, då även de nuvarande valven i denna del tillkom. Möjligen ingår äldre murar från en tidigare kyrka på platsen i de nuvarande väggkonstruktionerna, men detta har inte kunnat klarläggas. Då kyrkan under 1700-talet, som i så många andra socknar i Hälsingland vid denna tid, blev alltför liten för socknens växande befolkning beslöts att kyrkan skulle förses med korsarmar mot norr respektive söder. Arbetet utfördes 1753-54 av byggmästarbröderna Romberg från Leksand vilka gav kyrkan dess nuvarande korsformiga planform med en ny sakristia i nordvästra hörnet samt ett litet vindfång utanpå den norra korsarmen.