Stäng fönster Falkenberg kn, VESSIGE 2:7 VESSIGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 VESSIGE
BEFOLKNINGSTAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK
Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING
Kyrkan ligger mitt i bebyggelsen i Vessige. Strax nordost om kyrkan återfinns pastorsexpeditionen och i norr ett servicehus och ålderdomshem. Kyrkan och bebyggelsen ligger vid mötet mellan Lillån och Ätran, med Lillån passerande direkt söder om kyrkan. Socknens västra delar består främst av öppna odlingsmarker kring Ätrans dalgång, med stora kuperade skogsmarker i öster. Vessige ingår i Ätradalens riksintresseområde (se Abilds sn).

RASERAD KYRKA / RUIN
I: Murad gråstenskyrka, sannolikt från äldre medeltid, som hade ett rektangulärt långhus och ett sannolikt absidförsett kor. I söder fanns ett vapenhus som revs i slutet av 1700-talet. Kyrkan var tornlös och klockorna hängde i en fristående klockstapel av trä. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING
II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1856-59 delvis efter ritningar av Fredrik Wilhelm Scholander och består av ett rektangulärt långhus med ett något smalare, halvrunt korparti i öster samt ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Kyrkan är uppförd i tidstypisk klassicistisk stil och är utvändigt vitputsad. Viktiga avsteg gjordes från Scholanders ritningar, både beträffande planen som exteriörens utformning. Byggnaden är försedd med rundvälvda fönsteröppningar och sydportalen har ett lunettfönster ovanför dörren. Tornet kröns av en huv med en öppen lanternin. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets södra långsida (nordportalen i senare tid igensatt). Tidigare fanns en motsvarande ingång i norr, men denna är nu igensatt. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett tunnvalv. Altaruppsatsen är liksom predikstolen i nyklassisk stil och från kyrkans byggnadstid. I kyrkan används idag en medeltida kalkstensdopfunt, men fragment av ytterligare en medeltida stenfunt har påträffats. Dopfunten har sin placering vid den igenmurade nordportalen, där 1959 ett mosaikarbete av konstnären Leonard Gyllenborg insattes.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
I kyrkan finns ett senmedeltida triumfkrucifix.