Stäng fönster Varberg kn, KLEV 3:1 M.FL. DAGSÅS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - DAGSÅS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger omgiven av tämligen gles bebyggelse mellan Dagsåsån och vägen. Socknen ligger på gränsen mellan slätt- och skogsbygd. Landskapet i de västra delarna av socknen består av öppen odlingsmark i dalgången ned mot Tvååker, som helhet dominerar dock kuperade skogsmarker. Dagsås utgör riksintresse med storgårdar av medeltida ursprung och med ålderdomlig, välbevarad bebyggelse. Kyrkbyn med bl. a. kyrka, kvarnmiljö och skola är några intressanta inslag i miljön.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka med rektangulärt långhus och ett lika brett tresidigt avslutat kor. I väster ett torn och i sydväst en utbyggnad. Kyrkans byggnadshistoria är oviss, men den torde delvis vara av medeltida ursprung. Kyrkan hade ett murat vapenhus i sydväst och ett trätorn i väster. Kyrkan har sannolikt blivit förlängd österut. Byggnaden eldhärjades 1912, men återuppfördes med utgångspunkt från den äldre kyrkans murar 1914, efter ritningar av arkitekt Axel Lindegren. Kyrkan ansluter i stil till utformningen före branden, men vissa anpassningar har gjorts, bland annat blev vapenhuset i sydväst förrådsrum (1984 inrett som sakristia), och i stället för trätornet fick kyrkan ett torn i sten.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av stickbågiga fönsteröppningar. Kyrkan har tegeltäckt sadeltak, valmat över koravslutningen, och tornet kröns av en huv och lanternin. Huvudingång genom tornets bottenvåning. Efter branden blottades semedeltida kalkmålningar på norra innerväggen, däribland en rad med helgon omslutna av arkader (fotografier i ATA). Inredningen förnyades helt efter branden.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I samband med eldsvådan förstördes kyrkans dopfunt i lergods från 1578, men den har senare rekonstruerats och förvaras nu på Hallands länsmuseum i Halmstad.