Stäng fönster Gotland kn, VÄSTERGARN KYRKOGÅRDEN 1:1 VÄSTERGARN KYRKA

Historik
Västergarn kyrka har en ovanlig byggnadshistoria såtillvida att den i motsats till de flesta andra gotländska medeltidskyrkor byggdes ett stycke ifrån sin föregångare på platsen, en romansk absidkyrka från 1100-talet. Det vanliga var annars att den nya kyrkobyggnaden uppfördes etappvis runt den gamla. Kyrkan består endast av koret till en planerad ny anläggning, något långhus kom av okänd anledning aldrig till utförande.

Byggnadstiden brukar av konsthistorikerna anges till 1200-talets mitt. Vid slutet av samma århundrade utfördes de förändringar som permanenterade koret som enda kyrkorum. Den tilltänka triumfbågen murades igen och försågs med en ingångsport. Samtidigt ändrades kyrkans fönster och kyrkorummet välvdes. Sannolikt kom då även takryttaren för kyrkklockan till.