Stäng fönster Ånge kn, VALLEN 9:1 HAVERÖ KYRKA

Haverö är en medeltida socken, sedan 1818 eget pastorat.

Den ytmässigt stora socknen är den västligaste i landskapet och har medeltida ursprung. Kyrkan ligger vid den gamla leden mot Norge på ett näs i Kyrksjön, en del av sjön Havern. Kyrkan omges av viss odlingsmark, bebyggelsen är gles och fåtalig. Bygden omges av stora skogsområden.

På samma plats som den tidigare stenkyrkan uppfördes 1847-50 en byggnad i nyklassicistisk stil av byggmästaren Jacob Norin från Norrala i Hälsingland, samt hans medhjälpare Johan Nordell efter ritningar av Theodor Edberg. Den medeltida kyrkans östparti ingår i den nya kyrkans sak-ristia. Haverö kyrka är en kusin till Norins övriga byggnader i stiftet, bl.a. Styrnäs och Ytterlännäs nya kyrka, som båda har samma form som Haverö och uppförda vid i stort sett samma tid.

Se även tidigare inventeringar