Stäng fönster Vilhelmina kn, LATIKBERG 3:47 LATIKBERGS KYRKA

Historik
Latikbergs kyrka i Vilhelmina uppfördes 1934 av ett lokalt arbetslag från orten efter ritningar av Karl Martin Westerberg. Önskemål om en kyrka i denna del av socknen framfördes redan på 1930-talet. Kyrkan har ett dominerande läge i ett skogsområde på avstånd från bebyggelse och är omgiven av en kyrkogård, skogsmark som efter hand tas i bruk för begravningar. Byggnadsmaterialet utgörs av trä. Kyrkan består av ett rektangulärt, enskeppigt långhus med invändigt smalare korparti i samma höjd som långhuset, en vidbyggd sakristia i norr samt torn i väster. Fasaderna är klädda med stående, vitmålad panel och det flacka sadeltaket är plåttäckt. Tornet har upptill tre åttkantiga avsatser, klot och spira. Altarväggen har ett högt glasfönster med stiliserade rosor, komponerat av Berta Hansson och insatt vid en allmän upprustning 1960.

Det vinklade innertaket är täckt med vit panel. Innerväggarna är klädda med ljust grågrön liggpanel. Altarväggen går i mörkare grönt. Den första altartavlan utfördes 1943 av H Hjelm och hänger sedan 1960 på södra långhusväggen. Som altarprydnad fungerar fönstret med glasmålningar, se ovan. Sittplatserna utgörs av fasta bänkar i öppna kvarter.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995-1999. Kompletterade 2003.