Stäng fönster Burlöv kn, ARLÖV 7:16 KRONETORPS MÖLLA

Historik
Kronetorps mölla byggdes 1841 på mark som 1791 och 1792 utskiftats från byarna Arlöv och Burlöv av Löjtnanten Carl Christian Cronsjö. Hans namn överfördes till gården Kronetorp (ursprungligen Cronetorp) och senare även till möllan när den byggdes. 1834 köpte Malmöborgaren och köpmannen Christian Bergh gården. 1841 lät han uppföra Skånes största vinddrivna mölla och en möllarebostad på högsta platsen på gårdens mark. Byggmästare var kvarnkonstruktören Christian Sjöström från Svedala. Efter 1941 upphörde malningen av brödsäd och det var i huvudsak fodersäd som producerades. Kronetorps mölla köptes av Burlövs kommun 1976.

KÄLLA: Vård- och underhållsplan - Kronetorps mölla, Malmö Kulturmiljö, Enheten för Kulturmiljövård, Anders Reisnert, Rapport 2008:018.