Stäng fönster Lerum kn, ALMEKÄRR 3:346 M.FL. HILLEFORS GRYNKVARN

Historik
Anläggningen, med grynkvarnen från 1910-11, ligger precis intill Säveån i Lerum. Grynkvarnen är byggnadsminne sedan 1990.

I anslutning till tegelbyggnaden finns en sågbyggnad, en benstampsbyggnad, en turbinränna och ett turbinhus av trä. Dessa härrör från tiden före bränderna 1905 och 1909. Benstampens verksamhet lades ner under 1930-talet då hemmaslakten upphörde. Sågen lades ner i mitten av 1960-talet och framställningen av ”Hillefors Ångpreparerade Havregryn” upphörde i slutet av 1980-talet. Övriga kvarvarande byggnader är magasin (1913-1914), garage (1923), bostadshus (1877-1899), hönshus, stall, vedbod och dammbyggnad (1923).

Hillefors grynkvarn och tillhörande såg har drivits med hjälp av två vattenturbiner, en större och en mindre. Den mindre drev sågen och hammarkvarnen som mal skalen till havrekli. Den större, en francisturbin från Sköfde Mekaniska Werkstad, drev resten av anläggningens maskineri. Ångpannan för torkningen av havren är inte i drift, ej heller turbinerna, då kommunen sedan flera år använder Säveåns vattenflöde för el-produktion i det intilliggande kraftverket. Således kan grynkvarnen inte köras i nuläget. Trärännan till turbinerna är delvis i mycket dåligt skick. Den lilla turbinen är bortplockad och mycket rostangripen. Den stora turbinen sitter kvar på sin ursprungliga plats men är också den rostangripen då trärännan inte är vattenfylld.

Hillefors Grynkvarns Museiförening, bildad 1985, sköter anläggningen som idag fungerar som ett museum.

BYGGNADSHISTORIK
Tegelbyggnaden i fyra våningar uppfördes 1909-1910 och ersatte då en nedbrunnen tidigare kvarnanläggning från ca 1900. Utbyggnad av den norra flygeln gjordes 1929 och den södra flygeln blev klar 1940.