Stäng fönster Borlänge kn, NORR AMSBERG 9:13 AMSBERGS KAPELL

Historik
I nordliga delen av Stora Tuna sn, c:a 5 km från moderkyrkan ligger Amsbergs kapell. Söder om kyrkan står en klockstapel från 1925, efter ritningar av Magnus Dahlander. Kapellet består av rektangulärt långhus, med vidbyggt vapenhus i söder samt sakristia i nordost. Ingångar i västgaveln och genom vapenhuset. Långhus och sakristia är knuttimrade, utvändigt brädfodrade med stående panel. Vapenhusets stomme består av stolpvirke, klätt med bräder. Det branta, valmade yttertaken är spåntäckta. Fönsteröppningarna är stora och rundbågiga. Kyrkorummets brädklädda väggar samt innertak är vitmålade. Läktare i väster, buren av marmorerade träpelare. Det nuvarande träkapellet, som uppfördes 1683, hade en äldre föregångare på samma plats. Sakristian är till viss del samtida med långhuset, men utvidgades 1749-51. Då uppfördes även det befintliga vapenhuset, samt företogs vissa arbeten i kyrkans inre. Fönsteröppningarna härrör i sin nuvarande skepnad från 1800-talets början. Åren 1924-25 restaurerades kapellet under ledning av arkitekt Magnus Dahlander vilket innebar vissa ingrepp i äldre byggnadskroppar, däribland raserades ett - troligtvis ursprungligt västtorn.
Källa: Byggnadsregistret 1995