Stäng fönster Timrå kn, TIMRÅ PRÄSTBOL 1:1 TIMRÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TIMRÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, 1314 annex till Skön. Socknen avsöndrades på 1400-talet ur Skön. Pastorat med Skön till 1892, sedan dess eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Sundsvallsområdet, norr om staden mot Klingerfjärden i öster. Kyrkan ligger centralt i tätorten i en sluttning ovanför fjärden.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Den murade kyrkan består av ett rektungulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i öster och torn i väster.

I: En medeltida kyrka som troligen var en rektangulär stenbyggnad, revs till en del 1794. Den östra och södra muren, sannolikt också sakristian, sparades för att ingå i en ny kyrkbyggnad. Ett triumfkrucifix (nytt kors) och en St. Annaframställning daterade till 1500-talets början finns i den nya kyrkan. En predikstol från 1666 snidad av Jöns Olofsson i Skedvik flyttades också till den nya kyrkan.

II: 1794 började en ny kyrka byggas, i vilken delar av medeltidskyrkan ingick. Byggmästaren Pehr Hagmansson arbetade troligen efter ritningar av Gustaf Pfeffer. Byggnaden stod färdig 1796. Kyrkan utbyggd 1990 på ömse sidor om tornet med särskild ingång norr om torningången, efter ritningar av arkitekt Tor Dal. I den norra tillbyggnaden placerades ett trapphus med hiss för rörelsehindrade, i den södra en väl tilltagen handikapptoalett och på läktarnivå ett wc och samvarorum för kören.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet i väster som från början hade en halvsfärisk tornhuv, fick 1833-35 ett litet rundtempel där åtta träkolonner bär upp ett kupoltak. Vitputsade ytterväggar och plåttak. Ingångar i väster, söder och nordväst. Kyrkorummet präglars delvis av 1850-talets utseende. Då tillkom den predikstol ritad av Gustaf Mauritz Kjellström och Johan Adolf Hawerman samt snidad av Olof Hofrén, vilken ersatte den äldre från 1666. Interiörens målning med altarväggens skenarkitektur från samma tid är framtagen under en övermålning från 1898. Orgelfasaden från 1843 är åter insatt i stället för som tidigare en fasad från 1898. Kyrkan genomgick inre förändringar 1997-98, bl.a. med ombyggnad av läktare och läktarunderbyggad, viss ommålning, komplettering med nya armaturer samt konservering av äldre inredning och inventarier.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1999; rev. 2008.