Stäng fönster Knivsta kn, HUSBY-LÅNGHUNDRA 10:1 HUSBY-LÅNGHUNDRA KYRKA

Historik
Husby - Långhundra kyrka ligger i gammal kulturbygd. Här fanns farbar vattenled mot Uppsala ännu under äldre medeltid. Mellan Gottröra och Husby - Långhundra är vattendelaren belägen, härifrån rinner åarna ned mot saltsjön.

Det är en långhuskyrka uppförd i gråsten, med sadeltak och vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Invändigt är det en salkyrka, långhus med tre stjärnvälvda travéer och fullbrett kor täckt av ett senmedeltida stjärnvalv.

Det nuvarande långhusets västra del utgjorde långhus till den romanska kyrka, vars sakristia och absidförsedda kor revs då kyrkan byggdes ut omkring år 1500. Vapenhuset tillkom redan år 1462. De två västra valven slogs under 1400-talets senare hälft. Fönsterförstoringar har förekommit under sent 1200-tal, 1751 och 1815 då fönstren fick sin nuvarande enhetliga form. Skiffertak lades 1915. Nuvarande interiör är resultatet efter arkitekt Ärland Noréens restaurering 1933, då bland annat de medeltida kalkmålningarna framtogs och konserverades, och spåren efter 1881-års hårda restaurering försvann.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996