Stäng fönster Tidaholm kn, KUNGSLENA 1:10 KUNGSLENA BOSGÅRDEN

Historik
Historik från inventeringen "Byggnadsminnen i Tidaholms kommun": Kungslena Bosgården eller Kungsgården vid Kungslena kyrka har en gammal historia. Riksmarsken Torgil Knutsson som innehade den galma gamla folkungaborgen på 1200-talets senare del skänkte efter sin död gården till biskopen i Linköping. 1527-1687 ägde släkten Stenbock kungsgården och därefter användes den under åren 1691-1876 som boställe för översten vid Skaraborgs regemente. Huvudbyggnadens bottenvåning uppfördes 1731-32 av sten som hämtats från ruinen av Lenaborg. En skulptur från denna är synlig i byggnadens sydvästra hörn. Två vapensköldar uppsattes på var sin sida om entrén som minne av de soldater som byggde huset. 1762-66 påbyggdes övervåningen av tegel, varvid byggnaden fick sitt nuvarande utseende med putsade fasader under tegel- och plåttäckt mansardtak. Interiört är planlösningen i stort sett bevarad.
Flygelbyggnaderna uppfördes 1780, sedan de gamla brunnit året innan. Flyglarna är timrade, panelklädda och rödfärgade samt har tegeltäckta sadeltak med valmade gavelspetsar. Den norra flygeln har i stor utsträckning bevarat äldre fast inredning såsom rörspisar och snickerier, medan den södra är helt ombyggd invändigt.
Kring gårdsplanen västra del ligger flera äldre ekonomibyggnader, bl.a. ett yttre flygelpar bestående av visthusbodar från 1780 samt vagnsbod, stall m.m. från 1700- och 1800-talen. Norr om landsvägen ligger den stora ladugården och ytterligre en vagnsbod.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skaraborgs län, 1992-06-30. Dnr 221-5672-92

Historik från inventeringen "Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län, Tidaholms kommun":

Texten är hämtad från "Kungslena Bossgården -f.d. översteboställe, Kungslena socken", dokumentation vid restaureringen 1984, Skaraborgs Länsmuseum.

"Gården är en f d kungsgård som ligger intill Kungslena kyrka. Både kyrka och gård är placerade på sluttningen av Varvs- och Plantabergen ner mot Dala. Före reduktionen bar Kungslena namnet Lena som lär betyda lutning. Stenmaterial till gårdens manbyggnad har sannolikt hämtats från den närbelägna Lena borg som ligger i kanten av Varvsberget. Borgen är medeltida och ägdes under 1200-talet av Birger Jarl. Den bestod av ett rektangulärt stenhus omgivet av jordvallar. Riksmarsken Torgils Knutsson ägde Lena borg och han arresterades här 1305 av Magnus Ladulås söner kung Birger och hertigarna Erik och Valdemar. Av Lena borg återstår idag endast några vallar och grunder efter stenhuset.

Efter Torgils Knutssons död skänktes gården till biskopen i Linköping. 1527-1687 ägde släkten Stenbock kungsgården som 1691 blev översteboställe för Kungliga Skaraborgs regemente. Den siste militäre innehavaren avled 1892."

"Enligt uppgift uppfördes (huvud)byggnaden 1731-32 i en våning och påbyggdes med ovanvåningen 1762-66. På en karta från 1642 är emellertid huset markerat som en tvåvåningsbyggnad, vilket kan tyda på en äldre datering av den andra våningen eller att tvåvåningsbyggnaden istället markerar en större gård och inte hur själva byggnaden är utformad. De olika materialen i de båda våningarna, sandstens- och kalkstensblock respektive tegel, tyder på att huset först har byggts i en våning och senare påbyggts med ovanvåningen." "Flygelbyggnaderna uppfördes 1780, sedan ett äldre flygelpar förstörts av en brand året innan. Ladugården är uppförd senare." "De båda flyglarna har använts som arbetarbostäder, mejeri och förråd."
1984 genomfördes en upprustning av huvudbyggnaden och de inre flyglarna. Huvudbyggnaden putsades då om och 1700-talsfönstren ersattes av nya av likartad utformning. Det nedre takfallet fick nytt tegel som tidigare, medan det övre täcktes med svart bandplåt. Vid samma tillfälle förnyades interiört många ytskikt och duschrum inreddes på bottenvåningen. På de båda inre flyglarna reparerades brädfodringen och stenfoten, det äldre takteglet ersattes med nytt. Fönster och dörrar gjordes iordning och södra flygelns bjälklag isolerades. Likartade upprustningsarbeten utfördes även på övriga hus i norra flygelraden; uthuset/vedboden, avträdet och dubbelboden.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, 2008-02-28.