Stäng fönster Gotland kn, HALLA KYRKOGÅRDEN 1:1 HALLA KYRKA

Historik
Halla kyrka består av långhus, västtorn med spira, samt högre kor med sakristia i norr. Byggnadsmaterialet är huggen kalksten, och kyrkan är uppförd etappvis under medeltiden. Långhuset är från omkring 1200. Den rundbågiga sydportalen är relativt enkelt utformad; i söder finns även den enda ursprungliga fönsteröppningen, numera igenmurad men markerad i putsen. Tornet tillfogades något senare. Tornkammaren är välbyggd och har fint arbetade kolonnettförsedda ljusgluggar; eventuellt fungerade den som emporium. Tornportalen har möjligen tillhört kyrkans tidigare absidkor. Det nuvarande koret, med rikt ornerad portal, samt sakristian uppfördes under mitten av 1300-talet. Långhuset täcks av ett plant innertak av trä, vilket skär av triumfbågen; det domineras av en plafondmålning (Yttersta domen) från 1697. Koret, som täcks av ett tältvalv, är rikt dekorerat med kalkmålningar från 1400-talet ("Passionsmästaren") och 1500-talets förra hälft. I korfönstret finns rester av medeltida glasmålningar. 1965 restaurerades kyrkan efter förslag av arkitekt Olle Karth.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.