Stäng fönster Linköping kn, VÄSTERLÖSA 17:1 VÄSTERLÖSA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄSTERLÖSA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger mitt ute på slätten i norra delen av Västerlösa villasamhälle 1 mil väster om Linköping. Närmast kyrkan finns prästgård, f d skola, nu församlingshem samt några lantbruk. På kyrkogården ligger en medeltida tiondebod uppförd i sten, nu kapell. Vid gravöppning 1727 påträffades ett fragment av en tidig gravvård av s.k. Eskilstunatyp, vilket tyder på att en kyrka funnits här redan under 1000-talet.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett halvrunt korutsprång, sakristia mitt på långhusets nordsida samt torn i väster. I: Den medeltida kyrkan uppfördes i kalksten under äldre medeltid. Av denna återstår ännu västgaveln, vari ingår skift murade i för 1100-talet karaktäristisk teknik, s.k. opus spicatum. Kyrkans ursprungliga planform är inte säkert känd. I ett något senare skede tillbyggdes ett västtorn, det nuvarande. Troligen under 1200-talets senare del fick kyrkan korsarmar. Vid en senare ombyggnad, möjligen under medeltiden, har kyrkan erhållit ett rakslutet korparti av långhusets bredd (teckning av Kihlström i Linköpings Stiftsbibliotek; jfr Cnattingius 1970). Det medeltida kyrkorummet var välvt. Riven, förutom tornet och delar av långhusets västgavel, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes av Casper Seurling 1795-96 (invigd 1801), delvis efter ritningar från ÖIÄ, intill föregångarens kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är välbevarad och har nyklassicistisk karaktär med putsade murytor och rundbågiga muröppningar. Långhuset täcks av ett sadeltak, korutsprånget av ett kontak. Det medeltida tornet kröns av en överbyggnad från 1771 med karnissvängd huv och åttkantig lanternin. Ingångar finns i väster genom tornet och mitt på långhusets sydsida, den senare markerad med en förkroppad omfattning. Interiören har tunnvalv i långhuset och hjälmvalv i koret, båda i trä. Kyrkan har restaurerats invändigt 1859, 1907-08 (arkitekt S. Torgersrud), 1949-52 (Erik Fant) och 1988 (Ture Jangvik). Inredningen är i huvudsak samtida med kyrkan. Altartavlan målades av Pehr Hörberg 1798. Predikstolen är gjord 1797 av C F Beurling och orgeln av Pehr Schiörlin 1801, med nytt verk från 1949. Bänkinredningen tillkom 1908, och ombyggdes 1950.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Äldsta inventarium är ett triumfkrucifix från 1300-talet. Dopfunten från 1659 är tillverkad av Mårten Hacke.