Stäng fönster Norrköping kn, KULLERSTAD 1:11 KULLERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KULLERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen något hundratal meter söder om socknens huvudväg. Kyrkogården har utvidgats söderut, nedanför en slänt. Den tidigare fattiga socknen utvecklades kraftigt med grundandet av Skärblacka järnbruk, sedermera pappersbruk. Invid kyrkan finns en bevarad öppen klockstapel från 1600-talet, som ska vara byggd av Knut i Åby.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den romanska gråstenkyrkan, som till planformen är bevarad helt intakt, består av ett rektangulärt långhus och ett smalare, rakslutet kor. Sakristian är sannolikt tillbyggd under medeltidens senare del. Ett timrat, spånklätt vapenhus på det nuvarandes plats omnämns i en källa från 1697. År 1845 revs vapenhuset och ett nytt uppfördes i reveterat trä. Det i sin tur ersattes 1920 med det nuvarande.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är vitputsade under spåntäckta sadeltak. I exteriören kan man ännu se fragment av ett ursprungligt romanskt fönster och omfattningen till den igenmurade romanska sydportalen. Ingång via vapenhuset i väster. Triumfbågen utvidgades sannolikt redan under 1300-talet (grunden till den ursprungliga triumfbågsmuren blottades vid grävningar 1946). Kyrkorummet hade ursprungligen öppen takstol eller ett plant innertak av trä; ovan valven är alltjämt den ursprungliga takstolen bevarad. De befintliga stjärnvalven är sannolikt helt eller delvis senmedeltida; långhusvalven kan möjligen vara något yngre än korets. Därutöver har inga större förändringar skett sedan medeltiden, bortsett från att fönster har upptagits och förstorats, främst under 1700-talet. Kyrkan restaurerades av Otar Hökerberg 1917, då bl.a. fragment av äldre kalkmålningar togs fram. Förmodligen från 1300-talet härrör ett enkelt dekorationsmåleri samt konsekrationskors. Övriga kalkmålningar, däribland en framställning av Kristus och de visa och fåvitska jungfrurna, tillkom sannolikt under 1500-talets mitt eller senare hälft. Erik Fant restaurerade kyrkan 1946, då bl.a. predikstol och bänkar renoverades. Den senaste större restaureringen ägde rum 1976 och var av underhållskaraktär. Som altarprydnad fungerar idag det målade korfönstret, utfört 1954 av Brita Reich-Eriksson. Predikstolen med sin för tiden typiska färgsättning är från 1659. Orgeln är gjord av Åkerman & Lund 1868, men ombyggd och utökad i senare tid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten härrör sannolikt från 1200-talet.