Stäng fönster Hedemora kn, VILAN 1:3 STJÄRNSUNDS KYRKA

Historik
Den murade kyrkan uppfördes 1885-87 efter ritningar av arkitekt H. T. Holmgren. Den består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korutsprång, som ursprungligen innefattade en med skärm avdelad sakristia, samt västtorn.
Den sandfärgade slaggtegelkyrkan har ett utpräglat nygotiskt formspråk med strävpelare, spetsbågiga fönsteröppningar samt perspektivportaler. Tornet har spetsiga sidogavlar, hörnfialer och kröns av en åttkantig spira. Långhuset täcks av ett sadeltak, det lägre koret har valmat tak. Kyrkan har två ingångar, i väster och söder.
Murarna är invändigt vitputsade. Kyrkorummets tegelröda innertak med synliga strävor härstammar från arkitekt K. M. Westerbergs restaurering 1954. 1956 fick korfönstren sina glasmålningar komponerade av konstnären Anders Gabrielsson. Predikstolen är från kyrkans uppförandetid.