Stäng fönster Gotland kn, GULDRUPE KYRKOGÅRDEN 1:1 GULDRUPE KYRKA

Historik
Bevarade ekplankor med drakornament (i Gotlands Fornsal) tyder på att en tidigare träkyrka funnits i Guldrupe. Den befintliga kyrkan är murad av huggen kalksten och består av långhus, högre rektangulärt kor, västtorn samt sakristia norr om koret. Långhuset uppfördes under 1100-talets senare del tillsammans med ett mindre kor (nu rivet). Under 1200-talets förra hälft tillfogades tornet, och i slutet av 1200-talet tillkom det nuvarande gotiska koret med sakristian. Planerna att ersätta det nuvarande långhuset med ett större, i gotisk stil, utfördes aldrig. Tornets höga pyramidhuv är av särskilt intresse då konstruktionen till stor del är ursprunglig. Medeltida repstavsornerade hammarband finns bevarade utmed långhusets takfot. Långhusportalen är ursprunglig, medan fönstren är från 1865. Långhuset, som från början hade öppen takstol, täcks av ett plant innertak. Spetsbågiga, vida muröppningar sammanbinder tornkammare, långhus och kor. Koret, vilket täcks av ett tältvalv, lyses upp av en trefönstergrupp i östmuren; sakristiportalen har troligen övertagits från det äldre koret. Vid restaureringen 1964-65 (arkitekt Olle Karth) höjdes bl.a. innertaket, som tidigare skurit av triumfbågen.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.