Stäng fönster Stockholm kn, ORGELBYGGAREN 1 MÄLARHÖJDENS KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Mälarhöjdens kyrka uppfördes 1927-29 med Mälarhöjdens kyrkostiftelse som byggherre och invigdes 1929. Arkitekt var Hakon Ahlberg (1891-1984), prästson från Halland. Hans morbror var kyrkoherde i Brännkyrka församling, som Mälarhöjden tidigare ingick i, vilket kan förklara de många uppdrag Ahlberg hade för denna församling. Han ritade t ex dess prästgård, för övrigt hans första verk (1917), församlingshuset i Liljeholmen (1925) och Brännkyrkagården, ett hem för gamla i Hägersten (1931). Andra kyrkor i stiftet signerade Ahlberg är den precis samtida Stora Sköndals kyrka och Vilunda kyrka i Upplands Väsby (1974). Malmbergets kyrka (1945) och S:t Hans kyrka i Lund (1970) är andra exempel på hans kyrkobyggande. Ahlberg har under sina nästan sextio år som verksam arkitekt också ritat en del bostadsbebyggelse men är kanske framförallt känd som sjukhusarkitekt. Mälarhöjdens kyrka byggdes till med församlingslokaler 1990 ritade av Åkerblads arkitektkontor, Nils-Gunnar Nilsson.
Redan under det sena 1800-talet uppfördes en hel del sommarvillor i det område längs södra Mälarstranden, som kom att få det idylliska namnet Fridhem. Enda kommunikationen var länge ångbåtarna som lade till vid Fridhems brygga. Spårvägen som drogs ut hit 1913 möjliggjorde en exploatering av villor för åretruntboende. Avståndet till församlingens kyrka, Brännkyrka kyrka, upplevdes av många av nybyggarna som alltför stort. I den stadsplan som fastställdes för området 1923 avsattes en tomt för en kyrkobyggnad, kv Orgelbyggaren 1, uppe i branten på det berg som dominerar hela stadsdelen. Samma år påbörjade frivilliga krafter arbetet med olika typer av insamlingar och dörrknackningsaktioner för att skaffa fram medel till uppförandet av ett "kapell". 1926 bytte området namn från Fridhems Villastad till Mälarhöjden. Året därpå bildades Mälarhöjdens kyrkostiftelse, som kom att fungera som byggherre för kyrkan. Den invigdes på pingstdagen 1929. 1967 ägde en tillbyggnad av koret rum, också med Hakon Ahlberg som arkitekt. Kyrkostiftelsen ägde och förvaltade kyrkan ända fram till den 1 januari 1984 då den "mot skäligt vederlag" överlämnades till Hägerstens församling, till vilken Mälarhöjden hörde sedan församlingsdelningen 1957. 1990 invigdes de tillbyggda församlingslokalerna.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet
SSM Stockholms stadsmuseums arkiv
Ahlberg, H, Kapell vid Mälarhöjden, Byggmästaren 1928, Stockholm 1928
Bengtsson, R, Konsten och konstnärerna i Mälarhöjdens kyrka, Stockholm 1995
Bengtsson, R m fl, Mälarhöjdens kyrka, broschyr, Stockholm 1989
Nilsson, C, Kyrkguiden. Vägledning till kyrkorna i Stockholms stift, Stockholm 2001
Paulsson, E och Rudberg, E, Hakon Ahlberg. Arkitekt & humanist, Stockholm 1994
Söderström, G m fl, Stockholm utanför tullarna. Nittiosju stadsdelar i ytterstaden. Stockholm 2003.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms stadsmuseum 2007.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan ligger på krönet av en brant klippa. Enkel, rektangulär form med plåtklätt tak sadeltak och ljusgråa, slätputsade murytor. Entrén är på västra långsidan och vänd mot en gångväg längs branten. Litet kyrkorum med fasta långbänkar, fasadtegelväggar och träpanelat tak. Ett kor med rundfönster mot söder tillbyggdes 1964. På motsatta gaveln en liten sal med strängbar öppning så att den vid behov kan möbleras som en fortsättning på kyrkorummet. På ömse sidor trappor till en övervåning. Den ena från förrummet till läktaren. Den andra till en liten, sedermera slopad, bostad. Lågt klocktorn med sakristia på östra långsidan framme vid koret.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990