Stäng fönster Svalöv kn, SÖDRA SVALÖV 9:87 VILLA PETTERSSON

Historik
Villa Pettersson ritades 1935 av arkitekten Charles Petri Elmström (1900-1980), som mellan 1930-talet och 1950-talet var mycket produktiv i nordöstra Skåne, främst i Klippan och Ängelholm. Charles Elmström hade studerat arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm under den period då Gunnar Asplund, en av Sveriges stora förespråkare för funktionalismen, var professor. Denna faktor hade troligen stor påverkan på Elmströms arkitektur. Namnet, Villa Pettersson, kommer från byggherren Ebba Pettersson som var småskolelärarinna i Svalöv och som ägde villan fram till 1957. Huset ritades i funktionalistisk stil och utmärkte sig mot den omgivande egnahemsbebyggelsen. Byggnadsnämnden hade stora invändningar mot uppförandet eftersom man inte ansåg att huset uppfyllde tidens krav på smak. Funktionalismen ansågs passa i stadsmiljö, men inte i en mindre ort som Svalöv. Ebba Pettersson sökte bygglov vid upprepade tillfällen, men ärendet avslogs och det dröjde två år, fram till 1937, innan hon fick tillstånd att uppföra byggnaden efter att ha överklagat ärendet till länsstyrelsen. Villa Pettersson är ovanligt välbevarad, vilket ger den ett högt ursprungsvärde. Det friliggande garaget/vävhuset har ett viktigt arkitektoniskt och volymmässigt samband med villan.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2004-07-02, Dnr 432-45053-01