Stäng fönster Finspång kn, NORRMALM 1:4 M.FL. FINSPÅNGS SLOTT

Historik
FINSPÅNGS SLOTT - Slottet, grundlagt 1668 av Louis de Geer d y på en holme i Finspångsån, är uppfört efter ritningar av en till namnet okänd, sannolikt holländsk arkitekt, men till det yttre troligen slutfört av en svensk arkitekt. Slottets interiörer förändrades avsevärt vid en modernisering som påbörjades vid slutet av 1850-talet. Slottskapellet, som blev färdigt under 1680-talet, renoverades 1891 efter förslag av Helgo Zettervall och fick då sitt nuvarande utseende. Flyglarna och parken tillkom på 1740-talet under byggherrens sonsons, överintendenten Louis de Geers tid. Slottsträdgården, i barockstil med ett orangeri, övergår i en romantisk park med det s.k. Auroras tempel. Orangeriet från 1832 är ritat av L J von Röök, Auroratemplet har tillskrivits J T Sergel. En gjutjärnspaviljong från 1800-talets mitt finns också i parken.