Stäng fönster Karlskrona kn, STUMHOLMEN 2:2 STUMHOLMEN, BASTION KUNGSHALL

Historik
Bastionen uppfördes på 1680-talet enligt den ursprungliga av E. Dahlberg och C. M. Stuart upprättade befästningsplanen för Karlskrona. Kungshallsmagasinet, som byggdes i bastionens mitt, är uppfört 1787-92, ursprungligen som en tvåvåningsbyggnad av tegel med skiffertak. Plan och detaljer är signerade av Nordencreutz. Byggnaden har fått en mycket medveten stram arkitektur i överensstämmelse med tidens ideal och den påminner starkt om en enklare variant av Adelcrantz ritningar till kronomagasin på Skeppsholmen 1777. Byggnaden användes som magasin för spannmål och lakegods. År 1822 utfördes ritningarna till en påbyggnad av huset och ändring av taket på magasinet av A. P. Wallenstrand. De övre våningarna och vindsvåningen inreddes 1896 varvid vissa ändringar gjordes, bl.a. togs tio fönster upp och de ursprungliga fönsterluckorna togs bort. Ett signaltorn och en semaforeringsplatta utfördes 1929 på kungshallsmagasinets östra trapphus. En signalmast restes samma år. År 1957 inrättades kyl- och frysrumsanläggning, vilken utökades 1961. Byggnaden restaurerades 1986 och innehåller nu magasin för Blekinge läns museum. Bastionen övergick från statligt byggnadsminne till byggnadsminne 1993 och Kungshallsmagasinet förklarades byggnadsminne 1992.

KÄLLOR: Förteckning över byggnadsminnesmärken som tillhör staten eller står under statsmyndighets eller statsinstitutions omedelbara inseende. Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, 1976. ISBN: 91-38-02814-X
Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-04-07, Dnr 221-6146-91