Stäng fönster Tierp kn, TIERP 1:2 NATHANAELSKYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Nathanaelskyrkan i Tierp står på en trädbevuxen kulle i samhällets södra del. I väster nedanför höjden ligger en kyrkogård. Kyrkan byggdes 1933-34 efter ritningar av arkitekten L N Gramén. Den är uppkallad efter ärkebiskopen Nathan Söderblom, som vid ett tillfälle hållit en gudstjänst på platsen. De vitputsade murarna formar ett rektangulärt långhus under skiffertäckt sadeltak, ett smalare, rakavslutat kor i söder med sakristia intill östmuren samt ett högt torn i norr med lanternin, som betonar den nyklassiska exteriören. Huvudingången är förlagd till tornets nordmur i en stilren omfattning. Från vapenhuset i tornet når besökaren långhuset vars typ av kryssvalv förlänar kyrkorummet en karaktär av medeltid. Altartavlan är målad av Ole Kruse (1868-1948). Bänkinredningen är öppen. På läktaren i väster står orgeln.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Traditionell kyrka i vitputsat murverk. Öppen, kopparklädd tornhuv. Ingång med klassicistisk utsmyckning och vapenhus i tornet. Läktare i anslutning till tornrum för orgeln med trappa från vapenhuset. Särskilt avsatt kor, under samma branta, plåttäckta takfall som långhuset, med kvadratisk plan och valvslaget tak. Långhuset med tre bredare valv. Kyrkorummets tegelytor vitslammade. Separat utbyggd sakristia vid korets norrvägg med egen entré från öster och direkt trappa till predikstolen. Trägolv. Traditionella, slutna bänkkvarter.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990