Stäng fönster Gotland kn, VISBY KAPELLET 1 SÄVESKA HUSET

Historik
KVARTERET KAPELLET - Kvarteret Kapellet är centralt beläget i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och avgränsas i väster av S:t Hansgatan, i norr av Bremergränd, i öster av Stettinergränd och i söder av Hamburgergränd. Före den nu rådande fastighetsindelningen, tillhörde Kapellet S:t Hansrotens andra kvarter, med tomterna 27-28.
Kvarteret var bebyggt med stenhus under medeltiden, sannolikt tätare i den västra delen vid S:t Hansgatan, än i den östra. I kvarteret finns idag rester efter åtta medeltida hus, antingen i form av hela byggnader eller som murverk. Kvarterets gränser har inte ändrats nämnvärt sedan mitten av 1600-talet, då den första kartan ritades. Det är bara en bit av den nordöstra delen av kvarteret som saknas på kartan. På 1697 års karta har kvarteret samma utsträckning som idag. Tomtindelningen har däremot förändrats en del sedan dess. I slutet av 1600-talet var indelningen sådan att kvarterets nordvästra hörn, i stort sett motsvarande nuvarande Kapellet 1, utgjorde en tomt nummer 70 och resten av kvarteret utgjorde den andra tomten nummer 69. Bebyggelsen utgjordes av två stenhus, det ena med en övervåning av trä, två stall och en lada. I slutet av 1700-talet bestod kvarterets bebyggelse av tre stenhus med därtill hörande stall och lada, fähus och vagnsskjul. Fastighetsindelningen ändrades på 1800-talet och har sedan dess varit densamma.
Idag består kvarteret av fem fastigheter varav fyra är bebyggda. Bebyggelsen utgörs av såväl medeltida stenhus som byggnader uppförda under 1700-, 1800- och 1900-talet. Samtliga byggnader fungerar idag som bostadshus. I de nedre planen ut mot S:t Hansgatan finns butiker.
KAPELLET 1 - Fastigheten är långsmal till formen och ligger i kvarterets nordvästra del. Den gränsar till S:t Hansgatan i väster och Bremergränd i norr. På fastigheten finns tre byggnader. Två av dessa ligger längs S:t Hansgatan och den tredje öster om dessa, inne på gården. Fastigheten har i princip haft samma utsträckning sedan sent 1600-tal. På 1700-talet och fram till början av 1900-talet tillhörde fastigheten S:t Hansrotens andra kvarter.
Det är oklart i vilken utsträckning tomten var bebyggd under medeltiden, men sannolikt var den fullbyggd. Det finns indikationer på att ett valvhus band samman fastighetens huvudbyggnad med det stenhus som tidigare låg i intilliggande kvarteret Läroverkets sydöstra hörn. Idag kvarstår ett medeltida packhus i tre våningar utmed Bremergränd med gaveln mot S:t Hansgatan. Det är uppkallat efter P. A. Säve, som vid mitten av 1800-talet ägde huset.
I utrymmet mellan detta packhus och packhuset på grannfastigheten i söder utmed S:t Hansgatan, låg enligt Säves teckning från 1846 en lägre byggnad med pulpettak mot gatan, och bredvid denna, mot Kapellet 5, fanns en inkörsport i trä. Här uppfördes sedan en reveterad byggnad, under sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal, som också den sannolikt innehåller medeltida murverk i mindre omfattning.
På gården ligger ett mindre, reveterat knuttimrat hus som flyttades hit av P.A. Säve 1856, då det hotades av rivning inför uppförandet av läroverket på grannfastigheten i norr.
Gården som omges av höga murar och staket har en avdelad parkering i öster, medan ytan närmast byggnaderna utgör en i senare tid anlagd terrasserad trädgård, med gångar av dekorativt lagd smågatsten.