Stäng fönster Skövde kn, VRETEN 1:30 VRETENS SÅGVERK

Historik
Vreten, en herrgård, är ett stort komplex med ett otal byggnader av olika slag vars huvudbyggnaden uppfördes 1791 men nuvarande utseende är från en ombyggnation 1890.

Vretens ångmaskindrivna sågverk uppfördes 1886- 1887 med maskinhus i tegel och sågverksbyggnad i trä av Göteborgsfirman Dickson & Co. Den uppfördes i anslutning till Vretens egendom och ett skogsområde exploaterades också för verksamheten.

En vattensåg hade legat vid ån men den nya sågen var inte beroende av ett vattenfall och lades väster om gården. För sågen och dess drift ångmaskinen anlades två byggnader – såghuset i trä och ett maskinhus tegel. Ångmaskin och pannor ersattes 1939 av en elektromotorvagn som placerades utanför byggnaden.

Anläggningen i bruk till 1971, restaurerades 1982-1983 samt 2006 och är i kördugligt skick.

Vretens ångsåg är byggnadsminne sedan december 1982.