Stäng fönster Sundsvall kn, ARMPLÅGAN 1:179 GALTSTRÖMS BRUKSKYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NJURUNDA

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: -

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Bruksförsamling utbruten 1680 ur Njurunda. Uppgått i Njurunda 1868. Befolkningstalen för Galtström ingår i Njurunda.

LÄGE OCH OMGIVNING – Galtströms järnbruk grundades 1673 vid Armsjöns utlopp i Bottenviken.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Kapellet påbörjades 1680 och fick sin slutliga inredning 1696. Byggnad med bred rektangulär form, sakristia i nordost samt vapenhus i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kapellet har stående vitmålad brädfodring. Mycket välbevarad, enhetlig inredning från byggnadstiden, med altaruppsats från 1697och en något äldre predikstol, tillskrivna Jöns Olofsson i Skedvik. Från altaruppsatsen stals 2000 en Mosesskulptur, vid samma tillfälle stals fyra evangelister från predikstolen (delvis återbördade 2007). 1921 fick altaruppsats och bänkinredning ny, antikvariskt motiverad färgsättning.