Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sunne kn, SVENSBY 3:1 VÄSTRA ÄMTERVIKS KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 – VÄSTRA ÄMTERVIK

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: 1441, år 1900: 2030, år 1995: 1094

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts ur (östra) Ämtervik som kapellförsamling 1673.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nuvarande kyrkan ligger centralt i odlingsbygden på en höjd vid Mellan-Fryken. Östra och Västra Ämtervik utgjorde ursprungligen en socken med gemensam kyrka belägen på östra sidan av sjön. Anhållan om att få bygga sockenkyrka även på den västra sidan beviljades år 1672 och året därpå stod den första kyrkan färdig vid nuvarande Svensby. Efter en förödande brand 1815 uppfördes den befintliga kyrkan på det s k Öberget.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Träkyrka uppförd 1672-73. Den hade ett närmast kvadratiskt långhus med tresidig avslutning i öster och ett vapenhus i väster. Kyrkan brann 1815.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan, uppförd åren 1818-20 med Johan Westman som byggmästare, består av rektangulärt långhus med utbyggd, halvrund sakristia i öster samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är välbevarad och typisk för byggnadstiden. Långhusets sadeltak är skiffertäckt. Murarna är vitputsade, såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet täcks av ett tryckt trätunnvalv. Vid den gamla kyrkans brand kunde endast ett fåtal inventarier räddas, däribland den ovanliga dopfunten i driven mässing från början av 1700-talet, och två änglar, skurna i trä av Isak Schullström år 1755 och placerade på ömse sidor om altaret. Altaruppsats och predikstol, arbeten av klockaren Nils Olsson i Asplungåsen, är samtida med den nya kyrkobyggnaden. Altartavlan är målad 1825 av Per Berggren, Stockholm.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2005.