Stäng fönster Uppsala kn, BLADÅKER 7:1 BLADÅKERS KYRKA

Historik
Bladåkers senmedeltida kyrka är belägen i det inre av norra Uppland och ett par mil söder om Gimo. Det är känt att en kyrka fanns på orten redan 1316. Senmedeltidens kyrka är jämförelsevis liten. Den består av ett rektangulärt långhus med rak korvägg i öster samt en vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Murarna är uppförda av gråsten, nu putsade. Tegel är använt i blinderingar i västgavelns och vapenhusets rösten samt i omfattningar till dörrar och fönster. Kyrkan täcks av starkt sluttande sadeltak, nu klädda med plåt, tidigare spån. Den tunnvälvda sakristian byggdes troligen på 1200-talet och utgör kyrkans äldsta del. Förmodligen hörde sakristian i sten till en äldre träkyrka, riven till förmån för stenkyrkan som uppfördes någon gång o 1500. Valven slogs troligen samtidigt. Även vapenhuset torde härröra från denna tid. Nyckelskylten och dörringen har troligen flyttats från någon dörr i den rivna kyrkan. Invändigt är murar och valv dekorerade med kalkmålningar. En inskrift på altarmuren berättar att de utförts 1623. De överkalkades 1769 med knackades fram 1926. Bänkinredningen är sluten och insattes 1729. Sydmurens båda fönster sitter på ursprunglig plats och förstorades på 1700-talet. Fönstret i nordmuren byggdes först 1833. Läktaren byggdes 1842-43.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999-1999