Stäng fönster Hagfors kn, SUNNEMO 1:31 SUNNEMO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SUNNEMO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Sunnemo kapellförsamling bildades 1651 och två år senare utbröts den ur Norra Råda.

LÄGE OCH OMGIVNING - Anläggandet av en masugn i Sunnemo gav vid 1600-talets mitt upphov till en ökad befolkning i den södra delen av Norra Råda socken. I samband med att kapellförsamling bildades påbörjades den första kyrkan, vilken utgör kärnan i den ännu befintliga. Kyrkan ligger i bruksbygden söder om Hagfors på en höjd mellan Lidsjön och Hyttdammen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan byggdes av liggtimmer 1651-53 och bestod ursprungligen av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti. Västtorn tillfogades 1676. Vid en ombyggnad 1776 utbyggdes en korsarm i norr och en sakristia i öster. Kyrkan förlängdes i väster 1853-56. I samband med restaureringen 1934-35, ledd av Tor Engloo, raserades den norra korsarmen och vapenhuset fick sin befintliga form.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan fick sin nuvarande prägel vid sistnämnda restaurering, som hade till målsättning att återställa byggnadens äldsta stilkaraktär. Exteriören är helt spånklädd. Det ursprungliga västtornet, som efter ombyggnaderna rider på långhusets västra gavel, kröns av en reslig spira. Långhuset har ett valmat sadeltak täckt av spån. Ingång i väster via vapenhuset. Kyrkorummet har blottade timmerväggar under ett brutet, brädvälvt innertak. Altaruppsatsen från 1680 och predikstolen förvärvades under 1700-talet till Sunnemo från Norra Råda gamla kyrka, den senare rekonstruerad på 1930-talet.